Om UFO-fenomenet

UFOn Finns

Ja, så är det faktiskt. För ett UFO - Unidentified Flying Object - är ju faktiskt bara ett oidentifierat objekt i himlen. Om jag ser ett flygplan men inte kan se att det är ett flygplan, då är det ett UFO fram tills dess att det identifieras. En liknande term är UAP (Unidentified Aerial Phenomena) som är lite mer precist i och med att det inte förmodar att det man sett är ett föremål eller, för den delen, flygande.

När vi ufologer pratar om ett UFO menar vi alltså inte att det är utomjordiskt, att det är hemliga militära bombplan, eller ens en Batwing. Vi sveper inte bort de möjligheterna rakt av - det vore like ovetenskapligt som att omedelbart hoppa till slutsatsen att varje ljusprick på himlen är ett tefat fullt av små gröna män - men då en rapport inkommer undersöker vi den för att det där oidentifierade föremålet ska snarast bli ett identifierat föremål.

Rent statistiskt kan nio av tio UFO-rapporter förklaras utan större problem; flygplan, radiomaster, satelliter, ISS, moln, planeter, reflektioner på kameralinser... det finns otaliga saker som kan se mycket konstiga ut om man inte väntar sig att se dem där, och det är de som utgör nästan 94% av rapporterade UFOn. De är fortfarande intressanta, för varje fall ökar på vår kunskap om ämnet och ver oss mer underlag för hur saker kan uppfattas under olika omständigheter.

Men det finns ju fortfarande en del fall som inte kan förklaras, och det är från dem som vi lär oss allra mest. Kanske vi ser nästa generation jaktplan. Kanske vi ser videoklippet som kan komma att förklara hur kulblixtar funkar. Kanske ser vi något som tre generationer framåt kommer att anses som en självklarhet.

I framtiden kommer vi att lägga upp mer information om vanliga UFOn här. Tills dess - läs på, gå med i MUFON, och bli fältundersökare ni med!